A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire
Absztrakt :
Laboratóriumi körülmények között vizsgáltuk a szárított homoktövisbogyók organoleptikus jellemzőit. A szárított termékeket a vízelvonási művelet után azonnal polietilén csomagolásba helyeztük, a tárolásuk hűtőszekrényben (5 °C) és légtérszabályozás nélküli helyiségben (20?24 °C) történt, 4 hónapon keresztül. A tárolási terminus alatt havonta a különböző körülmények között tárolt szárítmányokat érzékszervi vizsgálat alá vontuk. Az érzékszervi vizsgálatba bevont személyek megítélése alapján az önállóan fagyasztva szárított homoktövisbogyó már az első hónap után, mind a szobahőmérsékleten, mind pedig a hűtőszekrényben puhult, ragadóssá vált és kismértékben nedvesedett. A hibrid szárítási megoldások közül a tárolási terminus teljes ideje alatt – szobahőmérsékleten és hűtőberendezésben egyaránt – a kombinált módszerekkel szárított homoktövis porítható, ropogós, száraz, de a külső megjelenés nem minden esetben megfelelő. A szárítási eljárások közül a vákuum-elő- és fagyasztva utószárítás a javasolt vízelvonási m...
The organoleptic characteristics of dried sea buckthorn berries were investigated under laboratory conditions. The dried products were placed in polyethylene packaging immediately after the dehydration operation and stored in a refrigerator (5 °C) and in a room without air control (20?24 °C) for 4 months. During the storage period, the dried products stored under different conditions were subjected to sensory tests every month. Based on the judgment of the panels involved in the sensory test, the freeze-dried sea buckthorn became sticky and slightly moistened already after the first month, both at room temperature and in the refrigerator. Among the hybrid drying solutions, sea buckthorn dried with combined methods is can be powdered, crispy and dry during the entire storage period – both at room temperature and in refrigeration equipment – but the external appearance is not always appropriate. Among the drying processes, vacuum pre- and freeze finish-drying are recommended dehydration solutions in terms of the storage and sensory properties of the tested products. In addition, we found that the storage condition at room temperature is suitable for the storage of the tested product based on the sensory properties.