A tétel áttekintő adatai

Szerző
dc.contributor.author
Antal Tamás
Szerző
dc.contributor.author
Nagy János
Elérhetőség dátuma
dc.date.accessioned
2024-06-28T07:11:48Z
Rendelkezésre állás dátuma
dc.date.available
2024-06-28T07:11:48Z
Kiadás
dc.date.issued
2023
Issn
dc.identifier.issn
1789-770X
Uri
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12944/26340
Kivonat
dc.description.abstract
Laboratóriumi körülmények között vizsgáltuk a szárított homoktövisbogyók organoleptikus jellemzőit. A szárított termékeket a vízelvonási művelet után azonnal polietilén csomagolásba helyeztük, a tárolásuk hűtőszekrényben (5 °C) és légtérszabályozás nélküli helyiségben (20?24 °C) történt, 4 hónapon keresztül. A tárolási terminus alatt havonta a különböző körülmények között tárolt szárítmányokat érzékszervi vizsgálat alá vontuk. Az érzékszervi vizsgálatba bevont személyek megítélése alapján az önállóan fagyasztva szárított homoktövisbogyó már az első hónap után, mind a szobahőmérsékleten, mind pedig a hűtőszekrényben puhult, ragadóssá vált és kismértékben nedvesedett. A hibrid szárítási megoldások közül a tárolási terminus teljes ideje alatt – szobahőmérsékleten és hűtőberendezésben egyaránt – a kombinált módszerekkel szárított homoktövis porítható, ropogós, száraz, de a külső megjelenés nem minden esetben megfelelő. A szárítási eljárások közül a vákuum-elő- és fagyasztva utószárítás a javasolt vízelvonási m...
Kivonat
dc.description.abstract
The organoleptic characteristics of dried sea buckthorn berries were investigated under laboratory conditions. The dried products were placed in polyethylene packaging immediately after the dehydration operation and stored in a refrigerator (5 °C) and in a room without air control (20?24 °C) for 4 months. During the storage period, the dried products stored under different conditions were subjected to sensory tests every month. Based on the judgment of the panels involved in the sensory test, the freeze-dried sea buckthorn became sticky and slightly moistened already after the first month, both at room temperature and in the refrigerator. Among the hybrid drying solutions, sea buckthorn dried with combined methods is can be powdered, crispy and dry during the entire storage period – both at room temperature and in refrigeration equipment – but the external appearance is not always appropriate. Among the drying processes, vacuum pre- and freeze finish-drying are recommended dehydration solutions in terms of the storage and sensory properties of the tested products. In addition, we found that the storage condition at room temperature is suitable for the storage of the tested product based on the sensory properties.
Nyelv
dc.language
hu
Kulcsszó
dc.subject
homoktövis
Kulcsszó
dc.subject
fagyasztva szárítás
Kulcsszó
dc.subject
kombinált szárítás
Kulcsszó
dc.subject
polietilén csomagolás
Kulcsszó
dc.subject
tárolás
Kulcsszó
dc.subject
érzékszervi jellemzők
Kulcsszó
dc.subject
sea buckthorn
Kulcsszó
dc.subject
freeze drying
Kulcsszó
dc.subject
combined drying
Kulcsszó
dc.subject
polyethylene packaging
Kulcsszó
dc.subject
storage
Kulcsszó
dc.subject
sensory characteristics
Cím
dc.title
A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire
Cím változat
dc.title.alternative
The Effect of Packaging and Storage Conditions on the Organoleptic Characteristics of Dried Sea Buckthorn Fruit
Típus
dc.type
folyóiratcikk
Változtatás dátuma
dc.date.updated
2024-06-25T10:09:29Z
Változat
dc.description.version
kiadói
Hozzáférés
dc.rights.accessRights
nyílt hozzáférésű
Doi azonosító
dc.identifier.doi
10.32560/rk.2023.2.2
Tudományág
dc.subject.discipline
Műszaki tudományok
Tudományterület
dc.subject.sciencebranch
Műszaki tudományok/Katonai műszaki tudományok
Mtmt azonosító
dc.identifier.mtmt
35069542
Folyóirat
dc.identifier.journalTitle
Repüléstudományi Közlemények
Évfolyam
dc.identifier.journalVolume
35
Füzetszám
dc.identifier.journalIssueNumber
2
Terjedelem
dc.format.page
23-29
Folyóiratcím rövidítve
dc.identifier.journalAbbreviatedTitle
REPÜLÉSTUD KÖZL
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Jármű- és Mezőgazdasági Géptani Tanszék


A tételhez tartozó fájlok

A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire
 
 

Ez a tétel a következő gyűjteményekben található meg

A tétel áttekintő adatai

Tallózás a gyűjteményekben

Kategóriák és gyűjtemények
Megjelenés dátuma
Szerző
Cím
Tárgyszó
Feltöltés dátuma
Közszolgálati Online LexikonMagyary ArchívumLudovika Gyűjtemény