Szerző dc.contributor.author | Antal Tamás | |
Szerző dc.contributor.author | Nagy János | |
Elérhetőség dátuma dc.date.accessioned | 2024-06-28T07:11:48Z | |
Rendelkezésre állás dátuma dc.date.available | 2024-06-28T07:11:48Z | |
Kiadás dc.date.issued | 2023 | |
Issn dc.identifier.issn | 1789-770X | |
Uri dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12944/26340 | |
Kivonat dc.description.abstract | Laboratóriumi körülmények között vizsgáltuk a szárított homoktövisbogyók organoleptikus jellemzőit. A szárított termékeket a vízelvonási művelet után azonnal polietilén csomagolásba helyeztük, a tárolásuk hűtőszekrényben (5 °C) és légtérszabályozás nélküli helyiségben (20?24 °C) történt, 4 hónapon keresztül. A tárolási terminus alatt havonta a különböző körülmények között tárolt szárítmányokat érzékszervi vizsgálat alá vontuk. Az érzékszervi vizsgálatba bevont személyek megítélése alapján az önállóan fagyasztva szárított homoktövisbogyó már az első hónap után, mind a szobahőmérsékleten, mind pedig a hűtőszekrényben puhult, ragadóssá vált és kismértékben nedvesedett. A hibrid szárítási megoldások közül a tárolási terminus teljes ideje alatt – szobahőmérsékleten és hűtőberendezésben egyaránt – a kombinált módszerekkel szárított homoktövis porítható, ropogós, száraz, de a külső megjelenés nem minden esetben megfelelő. A szárítási eljárások közül a vákuum-elő- és fagyasztva utószárítás a javasolt vízelvonási m... | |
Kivonat dc.description.abstract | The organoleptic characteristics of dried sea buckthorn berries were investigated under laboratory conditions. The dried products were placed in polyethylene packaging immediately after the dehydration operation and stored in a refrigerator (5 °C) and in a room without air control (20?24 °C) for 4 months. During the storage period, the dried products stored under different conditions were subjected to sensory tests every month. Based on the judgment of the panels involved in the sensory test, the freeze-dried sea buckthorn became sticky and slightly moistened already after the first month, both at room temperature and in the refrigerator. Among the hybrid drying solutions, sea buckthorn dried with combined methods is can be powdered, crispy and dry during the entire storage period – both at room temperature and in refrigeration equipment – but the external appearance is not always appropriate. Among the drying processes, vacuum pre- and freeze finish-drying are recommended dehydration solutions in terms of the storage and sensory properties of the tested products. In addition, we found that the storage condition at room temperature is suitable for the storage of the tested product based on the sensory properties. | |
Nyelv dc.language | hu | |
Kulcsszó dc.subject | homoktövis | |
Kulcsszó dc.subject | fagyasztva szárítás | |
Kulcsszó dc.subject | kombinált szárítás | |
Kulcsszó dc.subject | polietilén csomagolás | |
Kulcsszó dc.subject | tárolás | |
Kulcsszó dc.subject | érzékszervi jellemzők | |
Kulcsszó dc.subject | sea buckthorn | |
Kulcsszó dc.subject | freeze drying | |
Kulcsszó dc.subject | combined drying | |
Kulcsszó dc.subject | polyethylene packaging | |
Kulcsszó dc.subject | storage | |
Kulcsszó dc.subject | sensory characteristics | |
Cím dc.title | A csomagolás és a tárolási körülmények hatása a szárított homoktövisgyümölcs érzékszervi jellemzőire | |
Cím változat dc.title.alternative | The Effect of Packaging and Storage Conditions on the Organoleptic Characteristics of Dried Sea Buckthorn Fruit | |
Típus dc.type | folyóiratcikk | |
Változtatás dátuma dc.date.updated | 2024-06-25T10:09:29Z | |
Változat dc.description.version | kiadói | |
Hozzáférés dc.rights.accessRights | nyílt hozzáférésű | |
Doi azonosító dc.identifier.doi | 10.32560/rk.2023.2.2 | |
Tudományág dc.subject.discipline | Műszaki tudományok | |
Tudományterület dc.subject.sciencebranch | Műszaki tudományok/Katonai műszaki tudományok | |
Mtmt azonosító dc.identifier.mtmt | 35069542 | |
Folyóirat dc.identifier.journalTitle | Repüléstudományi Közlemények | |
Évfolyam dc.identifier.journalVolume | 35 | |
Füzetszám dc.identifier.journalIssueNumber | 2 | |
Terjedelem dc.format.page | 23-29 | |
Folyóiratcím rövidítve dc.identifier.journalAbbreviatedTitle | REPÜLÉSTUD KÖZL | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Jármű- és Mezőgazdasági Géptani Tanszék |