Food design és digitalizáció
Absztrakt :
A vonatkoztatási rendszer, amelybe a vállalás – egy food design elméleti áttekintés
és projektbemutatás – be kíván illeszkedni, a negyedik ipari forradalom, illetve
az Ipar 4.0.
A cikk röviden bemutatja az Ipar 4.0
fogalmát és főbb kérdéseit. Majd
válogatott food design projekteket vizsgál egyrészt a különböző direkt (Francesca
Zampollo) vagy indirekt (Victoria and Albert Museum) klasszifikációs kísérletek
szerint, másrészről társadalmi és gazdasági relevanciájú megközelítésekből (élmény,
kritikai jelleg, fenntarthatóság). Az elméleti, spekulatív jellegű kutatás új szempontrendszert
kínál a digitális forradalom, az élelmiszeripar és a food design számára.
The reference system into which the commitment – a food design theoretical overview
and project presentations – is intended to fit is the Fourth Industrial Revolution and
Industry 4.0.
The article briefly introduces the concept and key issues of Industry
4.0.
Then it examines selected food design projects according to different direct
(Francesca Zampollo) or indirect (Victoria and Albert Museum) classification
experiments and approaches with social and economic relevance (experience,
critical nature, sustainability). Theoretical, speculative research offers a new set of
perspectives for the digital revolution, the food industry, and food design.