Szerző dc.contributor.author | Nosratabadi Saeed | |
Szerző dc.contributor.author | Khazami Nesrine | |
Szerző dc.contributor.author | Abdallah Marwa Ben | |
Szerző dc.contributor.author | Lackner Zoltan | |
Szerző dc.contributor.author | S. Band Shahab | |
Szerző dc.contributor.author | Mosavi Amir | |
Szerző dc.contributor.author | Mako Csaba | |
Elérhetőség dátuma dc.date.accessioned | 2023-04-12T15:12:57Z | |
Rendelkezésre állás dátuma dc.date.available | 2023-04-12T15:12:57Z | |
Kiadás dc.date.issued | 2020 | |
Issn dc.identifier.issn | 2304-8158 | |
Uri dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12944/20430 | |
Kivonat dc.description.abstract | Social capital creates a synergy that benefits all members of a community. This review examines how social capital contributes to the food security of communities. A systematic literature review, based on Prisma, is designed to provide a state of the art review on capacity social capital in this realm. The output of this method led to finding 39 related articles. Studying these articles illustrates that social capital improves food security through two mechanisms of knowledge sharing and product sharing (i.e., sharing food products). It reveals that social capital through improving the food security pillars (i.e., food availability, food accessibility, food utilization, and food system stability) affects food security. In other words, the interaction among the community members results in sharing food products and information among community members, which facilitates food availability and access to food. There are many shreds of evidence in the literature that sharing food and food products among the community member decreases household food security and provides healthy nutrition to vulnerable families, and improves the food utilization pillar of food security. It is also disclosed that belonging to the social networks increases the community members’ resilience and decreases the community’s vulnerability that subsequently strengthens the stability of a food system. This study contributes to the common literature on food security and social capital by providing a conceptual model based on the literature. In addition to researchers, policymakers can use this study’s findings to provide solutions to address food insecurity problems. | |
Nyelv dc.language | en | |
Kulcsszó dc.subject | social capital | |
Kulcsszó dc.subject | food security | |
Kulcsszó dc.subject | hunger | |
Kulcsszó dc.subject | knowledge sharing | |
Kulcsszó dc.subject | social network | |
Kulcsszó dc.subject | sustainable development | |
Kulcsszó dc.subject | big data | |
Kulcsszó dc.subject | state of the art | |
Kulcsszó dc.subject | survey | |
Kulcsszó dc.subject | literature review | |
Cím dc.title | Social Capital Contributions to Food Security: A Comprehensive Literature Review | |
Típus dc.type | folyóiratcikk | |
Változtatás dátuma dc.date.updated | 2023-04-12T12:03:40Z | |
Változat dc.description.version | kiadói | |
Hozzáférés dc.rights.accessRights | nyílt hozzáférésű | |
dc.description.notes | A publikáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2020. évi Tématerületi Kiválóság Program keretében, a Fenntartható biztonság és társadalmi környezet elnevezésű projekt támogatásával valósult meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján. | |
Doi azonosító dc.identifier.doi | 10.3390/foods9111650 | |
Tudományág dc.subject.discipline | Társadalomtudományok | |
Tudományterület dc.subject.sciencebranch | Gazdálkodás- és szervezéstudományok | |
Mtmt azonosító dc.identifier.mtmt | 31760584 | |
Folyóirat dc.identifier.journalTitle | Foods | |
Évfolyam dc.identifier.journalVolume | 9 | |
Füzetszám dc.identifier.journalIssueNumber | 11 | |
Terjedelem dc.format.page | 1-18 | |
Wos azonosító dc.identifier.wos | 000593183800001 | |
Scopus azonosító dc.identifier.scopus | 85108011039 | |
Folyóiratcím rövidítve dc.identifier.journalAbbreviatedTitle | FOODS | |
Kiadás éve dc.description.issuedate | 2020 | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Menedzsment Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Informatikai Tudományok Doktori Iskola | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Agrobiznisz Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Óbudai Egyetem | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Gazdaság- és Regionális Tudományi Doktori Iskola | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Biztonságtudományi Doktori Iskola | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Információs Társadalom Kutatóintézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Szociológiai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Automatika Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Kiberbiztonsági Kutatóintézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Szoftvertervezés- és Fejlesztés Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete |