A tétel áttekintő adatai

Szerző
dc.contributor.author
Tóth Adrienn Gréta
Szerző
dc.contributor.author
Csabai István
Szerző
dc.contributor.author
Maróti Gergely
Szerző
dc.contributor.author
Jerzsele Ákos
Szerző
dc.contributor.author
Dubecz Attila
Szerző
dc.contributor.author
Patai Árpád V.
Szerző
dc.contributor.author
Judge Maura Fiona
Szerző
dc.contributor.author
Nagy Sára Ágnes
Szerző
dc.contributor.author
Makrai László
Szerző
dc.contributor.author
Bányai Krisztián
Szerző
dc.contributor.author
Szita Géza
Szerző
dc.contributor.author
Solymosi Norbert
Elérhetőség dátuma
dc.date.accessioned
2023-02-16T13:53:20Z
Rendelkezésre állás dátuma
dc.date.available
2023-02-16T13:53:20Z
Kiadás
dc.date.issued
2020
Issn
dc.identifier.issn
2045-2322
Uri
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12944/20009
Kivonat
dc.description.abstract
Antimicrobial resistance (AMR) is a global threat gaining more and more practical significance every year. The main determinants of AMR are the antimicrobial resistance genes (ARGs). Since bacteria can share genetic components via horizontal gene transfer, even non-pathogenic bacteria may provide ARG to any pathogens which they become physically close to (e.g. in the human gut). In addition, fermented food naturally contains bacteria in high amounts. In this study, we examined the diversity of ARG content in various kefir and yoghurt samples (products, grains, bacterial strains) using a unified metagenomic approach. We found numerous ARGs of commonly used fermenting bacteria. Even with the strictest filter restrictions, we identified ARGs undermining the efficacy of aminocoumarins, aminoglycosides, carbapenems, cephalosporins, cephamycins, diaminopyrimidines, elfamycins, fluoroquinolones, fosfomycins, glycylcyclines, lincosamides, macrolides, monobactams, nitrofurans, nitroimidazoles, penams, penems, peptides, phenicols, rifamycins, tetracyclines and triclosan. In the case of gene lmrD, we detected genetic environment providing mobility of this ARG. Our findings support the theory that during the fermentation process, the ARG content of foods can grow due to bacterial multiplication. The results presented suggest that the starting culture strains of fermented foods should be monitored and selected in order to decrease the intake of ARGs via foods.
Nyelv
dc.language
en
Kulcsszó
dc.subject
antimicrobial resistance
Kulcsszó
dc.subject
gene
Kulcsszó
dc.subject
diversity
Kulcsszó
dc.subject
kefir
Kulcsszó
dc.subject
yoghurt
Cím
dc.title
A Glimpse of Antimicrobial Resistance Gene Diversity in Kefir and Yoghurt
Típus
dc.type
folyóiratcikk
Változtatás dátuma
dc.date.updated
2023-02-15T14:28:13Z
Változat
dc.description.version
kiadói
Hozzáférés
dc.rights.accessRights
nyílt hozzáférésű
Doi azonosító
dc.identifier.doi
10.1038/s41598-020-80444-5
Tudományág
dc.subject.discipline
Természettudományok
Tudományterület
dc.subject.sciencebranch
Természettudományok/Biológiai tudományok
Mtmt azonosító
dc.identifier.mtmt
31799944
Folyóirat
dc.identifier.journalTitle
Scientific Reports
Évfolyam
dc.identifier.journalVolume
10
Füzetszám
dc.identifier.journalIssueNumber
1
Terjedelem
dc.format.page
1-12
Wos azonosító
dc.identifier.wos
000605618400029
Scopus azonosító
dc.identifier.scopus
85098522605
Folyóiratcím rövidítve
dc.identifier.journalAbbreviatedTitle
SCI REP
Kiadás éve
dc.description.issuedate
2020
Pubmed azonosító
dc.identifier.pubmed
33384459
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Bioinformatikai központ
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Növénybiológiai Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Vízellátási és Csatornázási Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Gyógyszertani és méregtani tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Élelmiszer-higiéniai tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Gyógyszertani és méregtani tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Virológiai Kutatócsoport
Szerző intézménye
dc.contributor.department
II. Sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Lendület Új Kórokozók Felderítése Kutatócsoport
Szerző intézménye
dc.contributor.department
I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Biofizikai Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
MTMT Központi kezelésű szerzők
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Biokémiai Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Belgyógyászati és Hematológiai Klinika
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Állatorvos-tudományi Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Növénybiológiai Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Bioinformatikai központ
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Adat- és Számítás Intenzív Tanulmányok Kutatócsoport
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Kancellária
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Állatorvostudományi Doktori Iskola
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Járványtani és mikrobiológiai tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Élelmiszer-higiéniai tanszék


A tételhez tartozó fájlok

A Glimpse of Antimicrobial Resistance Gene Diversity in Kefir and Yoghurt
 
 

Ez a tétel a következő gyűjteményekben található meg

A tétel áttekintő adatai

Tallózás a gyűjteményekben

Kategóriák és gyűjtemények
Megjelenés dátuma
Szerző
Cím
Tárgyszó
Feltöltés dátuma
Közszolgálati Online LexikonMagyary ArchívumLudovika Gyűjtemény