Szerző dc.contributor.author | Tóth Adrienn Gréta | |
Szerző dc.contributor.author | Csabai István | |
Szerző dc.contributor.author | Maróti Gergely | |
Szerző dc.contributor.author | Jerzsele Ákos | |
Szerző dc.contributor.author | Dubecz Attila | |
Szerző dc.contributor.author | Patai Árpád V. | |
Szerző dc.contributor.author | Judge Maura Fiona | |
Szerző dc.contributor.author | Nagy Sára Ágnes | |
Szerző dc.contributor.author | Makrai László | |
Szerző dc.contributor.author | Bányai Krisztián | |
Szerző dc.contributor.author | Szita Géza | |
Szerző dc.contributor.author | Solymosi Norbert | |
Elérhetőség dátuma dc.date.accessioned | 2023-02-16T13:53:20Z | |
Rendelkezésre állás dátuma dc.date.available | 2023-02-16T13:53:20Z | |
Kiadás dc.date.issued | 2020 | |
Issn dc.identifier.issn | 2045-2322 | |
Uri dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12944/20009 | |
Kivonat dc.description.abstract | Antimicrobial resistance (AMR) is a global threat gaining more and more practical significance every year. The main determinants of AMR are the antimicrobial resistance genes (ARGs). Since bacteria can share genetic components via horizontal gene transfer, even non-pathogenic bacteria may provide ARG to any pathogens which they become physically close to (e.g. in the human gut). In addition, fermented food naturally contains bacteria in high amounts. In this study, we examined the diversity of ARG content in various kefir and yoghurt samples (products, grains, bacterial strains) using a unified metagenomic approach. We found numerous ARGs of commonly used fermenting bacteria. Even with the strictest filter restrictions, we identified ARGs undermining the efficacy of aminocoumarins, aminoglycosides, carbapenems, cephalosporins, cephamycins, diaminopyrimidines, elfamycins, fluoroquinolones, fosfomycins, glycylcyclines, lincosamides, macrolides, monobactams, nitrofurans, nitroimidazoles, penams, penems, peptides, phenicols, rifamycins, tetracyclines and triclosan. In the case of gene lmrD, we detected genetic environment providing mobility of this ARG. Our findings support the theory that during the fermentation process, the ARG content of foods can grow due to bacterial multiplication. The results presented suggest that the starting culture strains of fermented foods should be monitored and selected in order to decrease the intake of ARGs via foods. | |
Nyelv dc.language | en | |
Kulcsszó dc.subject | antimicrobial resistance | |
Kulcsszó dc.subject | gene | |
Kulcsszó dc.subject | diversity | |
Kulcsszó dc.subject | kefir | |
Kulcsszó dc.subject | yoghurt | |
Cím dc.title | A Glimpse of Antimicrobial Resistance Gene Diversity in Kefir and Yoghurt | |
Típus dc.type | folyóiratcikk | |
Változtatás dátuma dc.date.updated | 2023-02-15T14:28:13Z | |
Változat dc.description.version | kiadói | |
Hozzáférés dc.rights.accessRights | nyílt hozzáférésű | |
Doi azonosító dc.identifier.doi | 10.1038/s41598-020-80444-5 | |
Tudományág dc.subject.discipline | Természettudományok | |
Tudományterület dc.subject.sciencebranch | Természettudományok/Biológiai tudományok | |
Mtmt azonosító dc.identifier.mtmt | 31799944 | |
Folyóirat dc.identifier.journalTitle | Scientific Reports | |
Évfolyam dc.identifier.journalVolume | 10 | |
Füzetszám dc.identifier.journalIssueNumber | 1 | |
Terjedelem dc.format.page | 1-12 | |
Wos azonosító dc.identifier.wos | 000605618400029 | |
Scopus azonosító dc.identifier.scopus | 85098522605 | |
Folyóiratcím rövidítve dc.identifier.journalAbbreviatedTitle | SCI REP | |
Kiadás éve dc.description.issuedate | 2020 | |
Pubmed azonosító dc.identifier.pubmed | 33384459 | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Bioinformatikai központ | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Növénybiológiai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Vízellátási és Csatornázási Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Gyógyszertani és méregtani tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Élelmiszer-higiéniai tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Gyógyszertani és méregtani tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Virológiai Kutatócsoport | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | II. Sz. Belgyógyászati Klinika | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Lendület Új Kórokozók Felderítése Kutatócsoport | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Biofizikai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | MTMT Központi kezelésű szerzők | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Biokémiai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Belgyógyászati és Hematológiai Klinika | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Állatorvos-tudományi Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Növénybiológiai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Bioinformatikai központ | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Adat- és Számítás Intenzív Tanulmányok Kutatócsoport | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Kancellária | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Állatorvostudományi Doktori Iskola | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Járványtani és mikrobiológiai tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Élelmiszer-higiéniai tanszék |