A tétel áttekintő adatai

Szerző
dc.contributor.author
Gundoshmian Tarahom Mesri
Szerző
dc.contributor.author
Ardabili Sina
Szerző
dc.contributor.author
Csaba Mako
Szerző
dc.contributor.author
Mosavi Amir
Elérhetőség dátuma
dc.date.accessioned
2023-02-16T11:04:56Z
Rendelkezésre állás dátuma
dc.date.available
2023-02-16T11:04:56Z
Kiadás
dc.date.issued
2022
Issn
dc.identifier.issn
1551-0018
Uri
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12944/19960
Kivonat
dc.description.abstract
"The accurate estimation of dew point temperature (Tdew) is important in climatological, agricultural, and agronomical studies. In this study, the feasibility of two soft computing methods, random forest (RF) and multivariate adaptive regression splines (MARS), is evaluated for predicting the long-term mean monthly Tdew. Various weather variables including air temperature, sunshine duration, relative humidity, and incoming solar radiation from 50 weather stations in Iran as well as their geographical information (or a subset of them) are used in RF and MARS as inputs. Three statistical indicators namely, root mean square error (RMSE), mean absolute error (MAE), and correlation coefficient (R) are used to assess the accuracy of Tdew estimates from both models for different input configurations. The results demonstrate the capability of the RF and MARS methods for predicting the long-term mean monthly Tdew. The combined scenarios in both the RF and MARS methods are found to produce the best Tdew estimates. The best Tdew estimates were obtained by the MARS model with the RMSE, MAE, and R of respectively 0.17°C, 0.14°C, and 1.000 in the training phase"," 0.15°C, 0.12°C, and 1.000 in the validation phase"," and 0.18°C, 0.14°C, and 0.999 in the testing phase."
Nyelv
dc.language
en
Kulcsszó
dc.subject
oyster mushroom
Kulcsszó
dc.subject
life cycle assessment
Kulcsszó
dc.subject
food production
Kulcsszó
dc.subject
artificial intelligence
Kulcsszó
dc.subject
machine learning
Kulcsszó
dc.subject
big data
Cím
dc.title
Modeling and optimization of the oyster mushroom growth using artificial neural network: Economic and environmental impacts
Típus
dc.type
folyóiratcikk
Változtatás dátuma
dc.date.updated
2023-02-14T14:03:42Z
Változat
dc.description.version
kiadói
Hozzáférés
dc.rights.accessRights
nyílt hozzáférésű

dc.description.notes
„A publikáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2020. évi Tématerületi Kiválóság Program keretében, a Fenntartható biztonság és társadalmi környezet elnevezésű projekt támogatásával valósult meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján.” Pályázat sorszáma: NKFIH-1273-6/2020 Támogató: NKFIH
Doi azonosító
dc.identifier.doi
10.3934/mbe.2022453
Tudományág
dc.subject.discipline
Természettudományok
Tudományterület
dc.subject.sciencebranch
Környezettudományok
Mtmt azonosító
dc.identifier.mtmt
32922869
Folyóirat
dc.identifier.journalTitle
Mathematical Biosciences And Engineering
Évfolyam
dc.identifier.journalVolume
19
Füzetszám
dc.identifier.journalIssueNumber
10
Terjedelem
dc.format.page
9749-9768
Wos azonosító
dc.identifier.wos
000827830700001
Scopus azonosító
dc.identifier.scopus
85134532172
Folyóiratcím rövidítve
dc.identifier.journalAbbreviatedTitle
MATH BIOSCI ENG
Kiadás éve
dc.description.issuedate
2022
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Információs Társadalom Kutatóintézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Szoftvertervezés- és Fejlesztés Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Menedzsment Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Szociológiai Intézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Informatikai Tudományok Doktori Iskola
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Óbudai Egyetem
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Gazdaság- és Regionális Tudományi Doktori Iskola
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Kiberbiztonsági Kutatóintézet
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Biztonságtudományi Doktori Iskola
Szerző intézménye
dc.contributor.department
Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete


A tételhez tartozó fájlok

Modeling and optimization of the oyster mushroom growth using artificial neural network: Economic and environmental impacts
 
 

Ez a tétel a következő gyűjteményekben található meg

A tétel áttekintő adatai

Tallózás a gyűjteményekben

Kategóriák és gyűjtemények
Megjelenés dátuma
Szerző
Cím
Tárgyszó
Feltöltés dátuma
Közszolgálati Online LexikonMagyary ArchívumLudovika Gyűjtemény