Szerző dc.contributor.author | Gitau Margaret Mukami | |
Szerző dc.contributor.author | Farkas Attila | |
Szerző dc.contributor.author | Ordog Vince | |
Szerző dc.contributor.author | Maroti Gergely | |
Elérhetőség dátuma dc.date.accessioned | 2023-02-14T10:06:10Z | |
Rendelkezésre állás dátuma dc.date.available | 2023-02-14T10:06:10Z | |
Kiadás dc.date.issued | 2022 | |
Issn dc.identifier.issn | 1879-1786 | |
Issn dc.identifier.issn | 0959-652 | |
Uri dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12944/19903 | |
Kivonat dc.description.abstract | Eukaryotic microalgae from the Chlorophyta division are used in various bio-industries due to their ability to produce high value compounds. Some of these compounds show plant biostimulant properties when applied to plants, soil or growth medium in hydroponic chambers. The first objective of this study was to evaluate if Chlamydomonas reinhardtii cc 124 and Chlorella sp. MACC-360 had biostimulant effect on Solanum lycopersicum L. The second objective was to investigate the importance of the application mode and time. The third goal was to reveal strain-specific actions of the two algae strains. Tomato plants were grown in pots layered with clay at the bottom and filled with the mixture of soil and vermiculate. In two sets of experiments the soil and plant leaves were treated with living algae and algal extract, respectively. In the first set, the culture suspension (CS) was centrifuged, the algae pellet was re-suspended in water (CCS), and this was applied weekly to soil, while algae extract (cell disrupted algae suspension - CDS) was sprayed on leaves bi-weekly. The flowering process, plant morphology, fruit features and pigment contents were analyzed. In the second set of experiments, the culture suspension per se (CS) was applied to the soil weekly and CDS was sprayed on leaves bi-weekly. Flowering kinetics, reproductive capacity and photosynthetic parameters were examined. Both algae strains increased pigment content, fruit weight and fruit diameter of tomato. Plants that received initial algae treatment at an advanced age performed better than those initially treated at a young age. Chlorella induced early flowering and fruit development while Chlamydomonas significantly delayed these milestone functions. Chlorella promoted conversion of light energy to chemical energy, while Chlamydomonas enhanced protection of photosynthetic parameters. Both strains increased leaf temperature differential as well as leaf thickness. Overall, both algae strains stimulated important agronomic-valuable functions in tomato. | |
Nyelv dc.language | en | |
Kulcsszó dc.subject | Chlamydomonas | |
Kulcsszó dc.subject | Chlorella | |
Kulcsszó dc.subject | Biostimulant | |
Kulcsszó dc.subject | Green algae | |
Kulcsszó dc.subject | Flowering | |
Kulcsszó dc.subject | Tomato | |
Cím dc.title | Evaluation of the biostimulant effects of two Chlorophyta microalgae on tomato (Solanum lycopersicum) | |
Típus dc.type | folyóiratcikk | |
Változtatás dátuma dc.date.updated | 2023-02-13T12:18:15Z | |
Változat dc.description.version | kiadói | |
Hozzáférés dc.rights.accessRights | nyílt hozzáférésű | |
dc.description.notes | „A publikáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2020. évi Tématerületi Kiválóság Program keretében, a Fenntartható biztonság és társadalmi környezet elnevezésű projekt támogatásával valósult meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kibocsátott támogatói okirat alapján.” Pályázat sorszáma: NKFIH-1273-6/2020 Támogató: NKFIH | |
Doi azonosító dc.identifier.doi | 10.1016/j.jclepro.2022.132689 | |
Tudományág dc.subject.discipline | Természettudományok | |
Tudományterület dc.subject.sciencebranch | Természettudományok/Biológiai tudományok | |
Mtmt azonosító dc.identifier.mtmt | 33025618 | |
Folyóirat dc.identifier.journalTitle | Journal of Cleaner Production | |
Évfolyam dc.identifier.journalVolume | 364 | |
Terjedelem dc.format.page | 1-12 | |
Wos azonosító dc.identifier.wos | 000821926600002 | |
Scopus azonosító dc.identifier.scopus | 85132510503 | |
Folyóiratcím rövidítve dc.identifier.journalAbbreviatedTitle | J CLEAN PROD | |
Kiadás éve dc.description.issuedate | 2022 | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Növénybiológiai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Növénytudományi Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Vízellátási és Csatornázási Tanszék | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Széchenyi István Egyetem | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Biofizikai Intézet | |
Szerző intézménye dc.contributor.department | Biokémiai Intézet |