A tétel áttekintő adatai

Szerző
dc.contributor.author
Halasi Nórahu_HU
Elérhetőség dátuma
dc.date.accessioned
2022-02-08T11:41:03Z
Rendelkezésre állás dátuma
dc.date.available
2022-02-08T11:41:03Z
Kiadás
dc.date.issued
2021hu_HU
Uri
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12944/17279
Kivonat
dc.description.abstract
Egy adott térségre vonatkozóan nagyon fontos szerepet kap a versenyképesség és a fenntarthatóság kérdésköre, mely tényezők a helyi lakosok életminőségét és gazdasági helyzetét alapvetően meghatározzák. A vidékfejlesztés intenzív megvalósulása esélyt ad a gazdasági fejlődésre is. A hagyományos és tájjellegű élelmiszertermékek egyértelműen a vidéki területek fejlődésének lehetőségét jelentik, előállításuk rendkívül fontos a helyi – és összességében a magyar – gazdaság, illetve társadalom szempontjából is. Ezen élelmiszertermékek előállításának növelése, illetve az értékesítési lehetőségek kiterjesztése és emelése hozzájárulhat a régió egyes térségeinek népességmegtartásához, valamint többek között a vidéki területek tárgyi és szellemi örökségének védelméhez, megőrzéséhez. A városi területek is kiemelt jelentőséggel bírnak a hagyományos és tájjellegű ételek szempontjából: a helyi rendezvények – például tematikus fesztiválok – és a vendéglátás szereplői tudatos, átgondolt értékesítési- és marketing stratégia révén szintén segíthetnek az élelmiszertermékek népszerűvé tételében. Kutatásom célja a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek, illetve termékek gazdasági pozíciójának jellemzése a helyi fogyasztók körében, az Észak-alföldi régió területén. A kutatás során 1.349 fő töltötte ki a kérdőívet, akik közül valamennyien értékelhető választ adtak. Elsősorban a helyi sajátosságokat vizsgáltam, a régióbeli lakosok véleményét mértem fel a hagyományos élelmiszer-fogyasztással összefüggésben, hogy értékelhetővé váljon a hagyományos és tájjellegű élelmiszerekért való többletfizetési hajlandóság.hu_HU
Kivonat
dc.description.abstract
Competitiveness and sustainability are significant for a given region, determining residents' quality of life and economic situation. The intensive implementation of rural development also provides an opportunity for economic growth. Traditional and regional food products bring opportunities for the development of rural areas. Also, their production is crucial for the local economy and, in broader terms, for the Hungarian society. Increasing foodstuff production and expanding sales can assist maintain the region's population. Also, it can help to protect and preserve the material and intellectual heritage of rural areas. Urban areas have crucial importance for traditional and regional food products: local events, such as thematic festivals, and workers of tourism and catering areas can help promote these products through a conscious sales and marketing strategy. My research aims to characterize the economic position of traditional and regional food and products among local consumers in the Northern Great Plain region. 1.349 people completed the questionnaire, each provided valuable answers. I mainly examined the local specificities and surveyed the residents' opinions in the context of traditional food consumption to assess the willingness to pay extra money for traditional and regional food.hu_HU
Nyelv
dc.language
huhu_HU
Kiadó
dc.publisher
Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozatahu_HU
Kapcsolati adatok
dc.relation.ispartof
http://hdl.handle.net/20.500.12944/17238
Kulcsszó
dc.subject
élelmiszer-fogyasztáshu_HU
Kulcsszó
dc.subject
élelmiszer-gazdasághu_HU
Kulcsszó
dc.subject
hagyományos és tájjellegű termék és élelmiszerhu_HU
Kulcsszó
dc.subject
Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjteményhu_HU
Kulcsszó
dc.subject
food consumptionhu_HU
Kulcsszó
dc.subject
food economyhu_HU
Kulcsszó
dc.subject
traditional and regional product and foodhu_HU
Kulcsszó
dc.subject
Traditions-Flavours-Regions Collectionhu_HU
Cím
dc.title
A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gazdasági jelentősége az észak-alföldi régióbanhu_HU
Cím változat
dc.title.alternative
The economic significance of traditional and regional food in the Northern Great Plain regionhu_HU
Típus
dc.type
tanulmányhu_HU
Doi azonosító
dc.identifier.doi
10.37372/mrttvpt.2021.2.12hu_HU
Tudományág
dc.subject.discipline
Társadalomtudományokhu_HU
Tudományterület
dc.subject.sciencebranch
Társadalomtudományok/Rendészet tudományokhu_HU
Mtmt azonosító
dc.identifier.mtmt
32667351

dc.identifier.page
192-205hu_HU
Könyv címe
dc.identifier.bookTitle
Tradíció, tudomány, minőség
Kiadás helye
dc.publisher.place
Budapesthu_HU


A tételhez tartozó fájlok

A hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gazdasági jelentősége az észak-alföldi régióban
 
 

Ez a tétel a következő gyűjteményekben található meg

A tétel áttekintő adatai

Tallózás a gyűjteményekben

Kategóriák és gyűjtemények
Megjelenés dátuma
Szerző
Cím
Tárgyszó
Feltöltés dátuma
Közszolgálati Online LexikonMagyary ArchívumLudovika Gyűjtemény