Keverési hatékonyság javítása vas és mangán eltávolításánál az ivóvíztisztításban
Absztrakt :
Ivóvizünk 95%-ban mélységi vízbázisból származik, amely számos szennyeződést (természetes
vagy antropogén eredetű) tartalmazhat. Ezek nagy részét oxidációval és ezt követően
fázisszétválasztással lehet eltávolítani. Az oxidálószerek alkalmazásakor a hidrodinamikai
folyamatoknak nagy szerepük van; a beadagolt vegyszert a nyers vízzel tökéletesen el kell
keverni, hogy a vízben oldott anyagokkal reakcióba léphessen. A mélységi vizekben található
vas ésmangán vegyületek eltávolításához széles körben alkalmazzák a kálium-permanganátot.
Kutatásomban a keveredési viszonyokat optimalizáltuk; propeller és lapátkeverő keverési
hatékonyságát különböző fordulatszámok alkalmazásával vizsgáltam. Eredményként pedig
azt kaptam, hogy a geometriai kialakítása miatt a lapátkeverő nagyobb felületen érintkezik
a kevertetni kívánt folyadékkal, ezért hatásfoka is jobb, mint a propellerkeverőé.
In Hungary subsurface water courses are used generally (95%), which may contain numerous
pollutants (from natural or anthropogenic source). Most of these pollutants can be removed
by oxidation followed by phase separation. By applying oxidizers hydrodynamic conditions have
a significant role in the process; the chemical added shall be perfectly mixed with the raw water
in order to react with the soluble pollutants. For the removal of iron and manganese in subsurface
water generally potassium permanganate is applied. In this paper the installation of mixers was optimized and propeller and paddle mixers at various rotational speed. As a result of the research
it can be stated that paddle mixer has higher mixing efficiency compared to propeller mixer, since
the contact surface area between the mixer and water is also higher.